Huisartsenpraktijk Smits - Zevenaar

Huisartsenpraktijk Smits - Zevenaar
Oude Doesburgseweg 57
6901 HH  ZEVENAAR
Tel. 0316-527900

Cursus Diabetes Mellitus

Afgelopen juni heeft de eerste cursus Diabetes Mellitus plaatsgevonden op de praktijk. Dit is een groepscursus van twee middagen gegeven door Ivonne Veldhuizen, praktijkondersteuner en Alice Put, diëtiste.

Het is een cursus, ontwikkeld door de Vrije Universiteit van Amsterdam, waarin de patiënten actief worden betrokken bij de uitleg, behandelingen en mogelijke gevolgen van Diabetes Mellitus. Met als doel dat de patiënt na de cursus zelf meer grip heeft op de verdere ontwikkeling van zijn of haar Diabetes. Deze cursus wordt een vast en belangrijk onderdeel van de begeleiding bij diabetes in onze praktijk

Voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat ik een cursus over Diabetes Mellitus ging geven. Het was dan ook wel weer even wennen om voor een groepje te staan. Aangezien ik de meeste mensen wel ken van de normale drie maandelijkse controles was de drempel niet heel hoog.
Het geven van deze cursus is juist zo leuk, omdat de meeste mensen met diabetes zelf eigenlijk wel heel veel weten van diabetes maar alle informatie nooit echt in het grote geheel hebben kunnen plaatsen.

Gedurende de 2 bijeenkomsten wisselen Alice, de diëtiste en ik elkaar af en behandelen we alle onderdelen die belangrijk zijn bij Diabetes Mellitus. Waarbij de meeste informatie toch van de patiënten zelf komt aangevuld met extra informatie van ons. Het ontstaan, het beloop, de behandeling, de mogelijke risico’s en gevolgen en als laatste een persoonlijk actieplan.

De sfeer was erg ongedwongen en vertrouwd. Iedereen kon zeggen en vragen wat hij wilde, zonder hierop aangekeken te worden.

De reacties van de eerste deelnemers waren gelukkig erg positief.

Een aantal opmerkingen:

In het najaar zal een volgende cursus starten. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen krijgen schriftelijk bericht.

Ivonne Veldhuizen