Huisartsenpraktijk Smits - Zevenaar

Huisartsenpraktijk Smits - Zevenaar
Oude Doesburgseweg 57
6901 HH  ZEVENAAR
Tel. 0316-527900

Huisartsen voeren actie tegen onnodig dure medicijnen

Vergelijkende reclame. Zou het ook iets zijn om de medicijnen minder duur te maken?

Met ingang van 2010 gaat de minister controleren of huisartsen geen onnodig dure medicijnen voorschrijven. De huisartsen zijn het met deze actie eens en willen eraan meewerken. Probleem is echter dat vele dure medicijnen vooral door specialisten zijn voorgeschreven. Hoe zit dit nu eigenlijk?

In Nederland is afgesproken dat, als een specialist een medicijn voorschrijft, de huisarts zal zorgen voor de herhaalrecepten. Zo houdt de huisarts zicht op alle medicijnen die iemand slikt. Hij ziet de medicijnen van bijvoorbeeld de uroloog, van de cardioloog of van de internist. De huisarts kan zien of de medicijnen zonder gevaar samen genomen kunnen worden.

‘Wij doen toch ons best?’

Huisartsen zeggen nu tegen de minister: Wij doen al ons best om geen onnodig dure medicijnen voor te schrijven, maar we kunnen toch niet gestraft worden, omdat de specialisten dure medicijnen voorschrijven? De minister ziet echter geen andere manier om medicijnkosten binnen de perken te houden.

Octrooi

Wat zijn nu ‘te dure’ medicijnen? Hoe komen ze op de markt?
Wanneer een fabrikant een medicijn uitvindt, heeft hij 15 jaar lang het alleenrecht om dat medicijn te maken: er zit 15 jaar octrooi op. Omdat hij dan de enige producent is van dat medicijn, mag hij ook de prijs bepalen.
Na 15 jaar verloopt het octrooi en mogen andere fabrikanten ook het medicijn gaan maken. Opeens wordt het medicijn veel goedkoper. Voor de fabrikant is het niet meer winstgevend om reclame voor dit vrijgegeven medicijn te maken.

Sleutelen en opnieuw octrooi

Wat doet een slimme fabrikant? Hij maakt een medicijn en krijgt er octrooi op. Na ongeveer 15 jaar sleutelt hij een klein beetje aan het medicijn en krijgt op dit nieuwe medicijn opnieuw octrooi.

Reclame: ‘minder bijwerkingen’

Natuurlijk gaat hij veel reclame maken naar artsen toe en beweert hij dat dit nieuwe medicijn minder bijwerkingen heeft. Inderdaad is dit nieuwe medicijn dan zo kort in gebruik dat er inderdaad minder bijwerkingen gemeld zijn dan bij het oude middel. Het medicijn esomeprazol (merknaam Nexium) is een voorbeeld van zo’n medicijn. Deze maagzuurremmer kwam precies 15 jaar na de introductie van zijn ‘broertje’ omeprazol op de markt.

Bijna-kopieën

Een andere slimme fabrikant maakt ook bijna-kopieën van succesvolle medicijnen en gaat daar flink reclame voor maken. Deze medicijnen worden ‘me-too-medicijnen’ genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de vele cholesterolremmers die bijna-kopieën zijn van de succesvolle, maar goedkope cholesterolremmer simvastatine. Pariet is een ander voorbeeld, een bijna-kopie van de eerder genoemde maagzuurtablet omeprazol.

Kassa!

De slimste fabrikant geeft zijn dure medicijnen vrijwel gratis aan de ziekenhuizen en hoop zo dat ze in de ziekenhuizen veel gebruikt gaan worden. Mensen gaan naar huis en krijgen herhaalrecepten van de dure middelen en ……kassa!!

Geen enkele meerwaarde

De huisartsen hebben nu besloten om onnodig dure geneesmiddelen te laten vervangen door hun goedkopere voorgangers. Het gaat dan om medicijnen die geen enkele meerwaarde hebben ten opzichte van hun goedkopere ‘broertjes’.
De huisartsen zullen de specialisten vragen om eraan mee te werken en alleen in dat geval weer herhalingsrecepten af te geven. Werkt een specialist niet mee, dan moet hij zelf voor de herhalingsrecepten zorgen.

Gelukkig begrijpen de meeste specialisten de actie goed en staan ze er niet afwijzend tegenover.

De huisartsenactie gaat concreet over de volgende medicijnen:

Als u deze medicijnen gebruikt, kunt u contact opnemen met uw huisarts.